Zebrastraat

Van huisvesting voor textielarbeiders naar een plek die een schat aan moderne kunstwerken herbergt. De Zebrastraat heeft doorheen de jaren een interessant parcours afgelegd, en dat parcours is nu ook te volgen via Gandante.

Wat nu bekend staat als de ‘Zebrastraat’, was in een vorig leven in de volksmond beter bekend als de ‘Cirk’: een raak gekozen naam voor een uniek gebouw dat geconstrueerd is rond een cirkelvormige binnenplaats. Het gigantische gebouw werd begin 1900 ontworpen door architect Charles Van Rysselberghe in opdracht van de Gentse Huisvestingsmaatschappij, om degelijke huisvesting te voorzien voor het groeiende aantal textielarbeiders. Deze functie heeft het jarenlang vervuld, maar tijdens de jaren ’80 viel de ‘Cirk’ samen met de hele buurt ten prooi aan verwaarlozing. Tot Stichting Liedts-Meesen zich bekommerde om het lot van dit uitzonderlijke gebouw.

Deze stichting kocht midden de jaren ’90 het gebouw op, voerde een grootscheepse renovatie door en herdoopte het als de ‘Zebrastraat’. Sindsien heeft het, naast huisvesting, ook een socio-culturele functie: er vinden exposities plaats, bedrijfsevenementen, debatten en zelfs openluchtoptredens. Zeer interessant is de vaste kunstcollectie van de Stichting Liedts-Meesen, die in de Zebrastraat onderdak heeft gevonden. Werk van gerenommeerde binnen- en buitenlandse kunstenaars als Nick Ervinck, Panamarenko, Marnix Verstraeten en Bill Viola, samen met nog een hele resem andere namen, is her en der te bewonderen op verschillende plekken binnen deze locatie.

Onze gidsen presenteren u met plezier een rondleiding waarbij de focus ligt op de Gentse stadsontwikkeling, de boeiende architectuur van de ‘Zebrastraat’ en een selectie van de beste kunstwerken uit de collectie Liedts-Meesen.

Terug naar overzichtReserveer