Webinar

Ook in digitale tijden (wegens de huidige pandemie) brengen wij graag onze lezingen tot in uw woonkamer.

De prijzen van onze Webinars zijn hetzelfde als voor normale lezingen op locatie. Een online lezing duurt 1,5 à 2 uren.

Wilt u voor uw vereniging of klasgroep een Webinar reserveren, dan is het handig dat de organisator het gewenste platform (Zoom, Teams, Fcebook, …) aanmaakt en ons een link of uitnodiging bezorgd voor de spreker. Verdere afspraken en informatie kunnen opgevraagd worden via info@gandante.be.

Enkele thematische Webinars kan u hieronder terugvinden. Mocht het thema dat u interesseert niet in het lijstje staan, dan informeren we graag even bij onze gidsen of ze eventueel een presentatie online kunnen voorbereiden.

 

  • Het Lam Gods, een lectuur vol symbolen

Over het Lam Gods is het laatste woord nog niet gesproken of geschreven. Hoe kan het ook anders met een werk dat bol staat van de middeleeuwse symboliek?

  • Verliefd, verloofd, getrouwd

In deze lezing onderzoeken we de mogelijkheid om elkaar te leren kennen, elkaar te verleiden, vroeger en nu. Zoals met de verborgen taal van waaiers of de alom gekende taal van een ruiker bloemen. Volksgebruiken uit het Vlaamse land van pakweg tweehonderd jaar geleden tot nu passeren de revue.

  • Turkije aan de Leie – kroniek van 50 jaar migratie

In de jaren zestig kwamen de eerste Turkse gastarbeiders naar België. Sindsdien is de diversiteit in onze samenleving sterk toegenomen. Maar hoe voltrok die migratie zich precies?

Deze lezing is gebaseerd op jarenlang onderzoek voor het boek ‘Turkije aan de Leie: 50 jaar migratie in Gent’. Op vraag kunnen specifieke thema’s worden uitgelicht, zoals ‘De rol van ondernemerschap in de multiculturele samenleving’, ‘De vergeten vrouwen van 50 jaar migratie’, ‘De 100-procent-scholen: onderwijs en migratie in historisch perspectief’, …

  • De Poorten van Gent (focus Neuze-Neuseplein, Muide, Dampoort of de Brugse Poort)

De Poorten is een langdurig onderzoeksproject van Tina De Gendt naar de geschiedenis van de superdiverse stedelijke samenleving. Het project loopt over verschillende jaren, langs verschillende deelprojecten, met het oog op de publicatie van een boek in het najaar van 2021. In samenspraak met Tina kan bekeken worden welke buurt ze toelicht.

  • Gentse sagen en legenden

Wat hebben Geraard de Duivel, Sint-Lieven en Reinaert de Vos met elkaar gemeen? Dat er rond hun figuur tal van verhalen en legenden geweven werden. Een tiental van die sagen en legenden worden u verteld door onze gidsen, terwijl ze u door de historische binnenstad loodsen. Van de Mammelokker tot Bacchus, om Melusine niet te vergeten. U houdt van verhalen en u draagt Gent in het hart? Perfect, dan is deze lezing u op het lijf geschreven!

  • Maria en de gebuurtekapelletjes

Wie aandachtig rondkijkt, ontdekt ze op tal van straathoeken in Gent. Omstreeks 1880 zouden er maar liefst vierhonderd geweest zijn, verspreid over de hele stad. Onze gids neemt u mee op sleeptouw langs deze pareltjes van devote volkskunst.

  • Maeterlinck en de Gentse literatuur

Iets meer dan honderd jaar geleden kreeg Maurice Maeterlinck, symbolist en vaandeldrager van een generatie in het Frans schrijvende Vlamingen, de Nobelprijs voor de literatuur (1911). Vooral zijn ‘Blauwe Vogel’ maakte hem onsterfelijk.

Geboren en getogen Gentenaar, bracht de liefde hem naar Frankrijk. Maar ook in zijn geboortestad woonde hij op teveel locaties in en rond Gent. We belichten de markante periodes uit zijn leven en citeren we uit zijn oeuvre waarbij we de link met bekende tijdgenoten, schrijvers zowel als kunstenaars leggen.

  • Architectenwoningen, Art Nouveau en Interbellum

Architecten hebben Gent door de eeuwen heen vorm gegeven. In deze bijzondere Webinar gaan we dieper in op de gebouwen waar ze net wat meer hun stempel konden drukken: hun eigen woningen.

webdesign: markoniest