Van Pand tot Baudelo

Een stadswandeling waarin we ons licht schijnen over bibliotheken en bibliofielen, gangmakers van kenniscentrum en universiteitsstad Gent.

In 2017 vierde de Gentse universiteit haar 200-jarig bestaan. Een toevallige samenloop van historische gebeurtenissen heeft Gent doen uitgroeien tot een universiteitsstad, een centrum van kennis en wetenschap met een “boekentoren” als baken en vierde toren op het hoogste punt van de stad.

Aangezien het boek als geschreven woord in de breedste zin de drager bij uitstek is van kennis en cultuur, spelen bibliotheken, bibliofielen, boekhandels en uitgeverijen een cruciale rol bij kennisvergaring en kennisoverdracht. Heel wat plaatsen, sites en gebouwen in het historisch centrum hebben door hun functie of door toevallige gebeurtenissen een bijzondere band opgebouwd met de aanwezigheid van boeken en bibliotheken of met personaliteiten die als bibliofielen een fundamentele bijdrage hebben geleverd tot de ontplooiing van Gent als universiteitsstad.

De rondleiding is daarom opgevat als een zoektocht naar de antecedenten van deze ontwikkeling, een zoektocht naar de lotgevallen van historische plaatsen, sites en gebouwen die de voedingsbodem vormen of aan de basis liggen van de huidige stads- en universiteitsbibliotheken: van het Middeleeuwse Pand tot het 19de eeuwse Baudeloo. Reken op zo’n twee uur voor deze wandeling. Het beginpunt is het Pand en eindigen doen we aan het Baudelopark.

Terug naar overzichtReserveer