Van oud naar nieuw – Stap binnen in het tijdperk van ‘De Krook’
Wat moeten we ons concreet voorstellen bij de ‘bibliotheek van de toekomst’? Dat en veel meer komt u te weten op deze wandeling die u het spectaculaire gebouw in al zijn facetten laat zien en tegelijkertijd inzicht geeft in de recente evolutie van het bibliotheekwezen.
In deze wandeling maken we heel letterlijk de overstap van oud naar nieuw. De rondleiding start aan het vroegere bibliotheekgebouw, waar we nog een laatste keer binnen gaan. Hier vertelt de gids iets over de werking van een ‘klassieke bibliotheek’ en waarom die moest herdacht worden in het licht van de digitalisering. We nemen afscheid van de oude bibliotheek (en onze oude bibliotheekkaart) en gaan op weg naar de nieuwe.
Op het Woodrow Wilsonplein staan we even stil bij hoe architectuur de nieuwe visie rond bibliotheken belichaamt. Zo krijg je al heel wat ‘hints’ over wat zich binnen afspeelt: Vanop het plein bekeken, lijkt het gebouw wel op een boek waar zodanig veel post-it’s zijn ingeplakt dat het niet meer goed sluit. Je kan het gebouw ook beschouwen als een ‘schip van kennis’ aan de oevers van de Schelde. Ook het beeld van Michaël Borremans is een weggever: de Gentenaars steken de koppen bij elkaar. Voor we binnengaan, vragen we het publiek te letten op de verschillen en gelijkenissen met de oude bibliotheek. We lopen het gelijkvloers af tot de cafetaria, zodat mensen de architectuur in zich kunnen opnemen, en daar bespreken we de antwoorden.
Hierna verklaart de gids de antwoorden door uit te leggen waar men met deze bibliotheek naartoe wil, hoe de bibliotheek herdacht is van een ‘plaats waar je boeken kan ontlenen’ naar een plek voor ontmoeting en stilte, om te leren en te leven, om kennis op te doen en informatie te delen, maar ook als een plaats voor onderzoek en experiment.