‘Van Calvinisten tot Geuzen – Van stad naar bos’

500 jaar geleden ontketende Luther met zijn 95 stellingen de grootste revolte tegen de katholieke kerk tot dan toe. Onze streek lag op de breuklijn en dit dagprogramma neemt u mee naar sporen van deze revolte in Gent en Korsele.

Denkers als Erasmus, Luther en Calvijn zorgden een half millennium geleden voor een nieuwe manier van denken over het christelijk geloof. In hun kielzog groeide het protest en in geen tijd ontvlamde de strijd tussen katholieken en protestanten. De Nederlanden vielen uiteen en deze streek was de breuklijn van het conflict. We voeren u mee naar een razend interessante episode uit de westerse historie.

In de voormiddag bezoeken we Gent, waar een calvinistisch bewind het katholicisme vijf eeuwen geleden wou uitroeien. Maar de rebelse droom spat uit elkaar door interne meningsverschillen en een te harde aanpak van andersdenkenden, waardoor onze streken weer onder gezag van de katholieke Spaanse kroon komen. Onze gids toont u vele achtergebleven sporen.

Vervolgens gaan we naar de groene heuvels van de Vlaamse Ardennen voor een heerlijke lunch. Maar niet alleen de mooie zichten voeren ons hierheen: de streek was ooit een toevluchtsoord voor vluchtende Geuzen, die er protestantse gemeenschappen stichtten in de plooien tussen de heuvels. Eén gemeenschap kon overleven: het unieke Korsele.

Onze gids neemt u op sleeptouw door dit piepkleine plekje van grote historische waarde. U bezoekt de kerken aan weerszijden van het stemmigste kerkhof van Vlaanderen en luistert naar de geschiedenis van deze protestantse enclave. Ook het museum gewijd aan bijbels en volksschrijver Abraham Hans wordt bezocht

‘Van Calvinisten tot Geuzen’ is een samenwerking tussen Gandante en Gidsen Vlaamse Ardennen Extra. De twee onderdelen van dit dagprogramma kunnen ook apart geboekt worden. Voor prijzen en meer uitleg hierover, mailt u naar info@gandante.be.

Terug naar overzicht