Tussen de gashouders op de Tondelier

Vroeger klopte hier het industriële hart van Gent, maar dezer dagen getuigen enkel twee verstilde gashouders van de gloriedagen van weleer. Welkom op de unieke Tondelier-site!

Op het Tondelier-domein staan ze nu eerder bescheiden, broederlijk zij aan zij, dé laatste twee resterende historische gashouders in Vlaanderen. Ze behoorden bij de gasfabriek van Gent gebouwd in 1881. Oorspronkelijk stonden er drie gashouders, maar eentje verdween.

De twee Tondelier-gashouders dienden als opslagplaats voor het geproduceerde ‘kolengas’, dat uit kolen gedestilleerd werd voor de verlichting van de stad Gent, de huizen en de fabrieken. Elke avond verlichtten de ‘tondeliers’ de stad door de gaslantaarns manueel aan te steken in de straten van Gent. Pas in 1945 werd de gasfabriek quasi volledig afgebroken. Wat de toekomst brengt? Een uniek reconversieproject dat dit stadsdeel in haar glorie zal herstellen!

Samen met onze gids duikt u dit fantastisch stuk industrieel erfgoed. De mooie verhalen liggen er voor het grijpen, en dat is exact wat we zullen doen.

Woorden door Kris Dom en ‘Het Schrijfhok’.

Terug naar overzichtReserveer