Turkije aan de Leie

Op bezoek bij de Turkse gemeenschap in Gent… In Gent leven 160 nationaliteiten door elkaar, maar geen enkele gemeenschap is zo groot als de Turkse: Zowat een tiende van de Gentenaars heeft roots in Turkije.

Op deze wandeling gaan we op verkenning in de buurt rond de Sleepstraat en Dampoort, waar het verhaal van de Turkse migratie vijftig jaar geleden begon en nog steeds zichtbaar is. Hoe kwamen de eerste ‘gastarbeiders’ toe in dit ‘Turkije aan de Leie’? In welke omstandigheden leefden ze en hoe reageerden de buurtbewoners op hun komst? En hoe zit het vandaag met integratie in deze multiculturele wijk?

Gandante ontwikkelde vier verschillende formules die u, elk op hun manier, onderdompelen in de rijke cultuur van deze gemeenschap. Geef zeker door welke wandeling u wil volgen in het reservatieformulier.

1) Turkije aan de Leie
In deze wandeling gaan we op verkenning in de buurt rond de Sleepstraat en Dampoort, waar het verhaal van de Turkse migratie vijftig jaar geleden begon en nog steeds zichtbaar is. Hoe kwamen de eerste ‘gastarbeiders’ toe in dit ‘Turkije aan de Leie’? In welke omstandigheden leefden ze en hoe reageerden de buurtbewoners op hun komst? En hoe zit het vandaag met integratie in deze multiculturele wijk?

2) Turkije aan de Leie met bezoek aan de moskee
Vier generaties na de aankomst in Gent blijft de band tussen de Turkse gemeenschap en het moederland onveranderd sterk. Een van de redenen daarvoor is ongetwijfeld van religieuze aard. De Turkse trom brengt ons van het Sluizeken tot de Grote Moskee. Op kousenvoeten betreden we de belangrijkste islamitische tempel van Gent en maken we kennis met de pijlers van het geloof en het dagelijkse leven in en rond de moskee. Opgelet: op vrijdag is een bezoek aan de moskee nooit mogelijk wegens het gezamenlijke gebed. Bij een bezoek aan de moskee moet iedereen propere kousen dragen of meebrengen. Extra info: deze wandeling kan niet doorgaan tijdens de ramadan.

3) Turkse wandeling met proevertjes
Onze gids neemt uw groep mee op sleeptouw door de Sleepstraat en de bruisende multiculturele omgeving eromheen. Uiteraard leert u alles over de geschiedenis van deze grote gemeenschap, maar daarnaast introduceren we u ook in de rijke Turkse keuken. Door verschillende proevertjes onderweg zal u snel begrijpen dat de mediterrane Turkse keuken heel wat lekkers in aanbieding heeft. Ook authentieke Turkse koffie om op te kikkeren staat op het menu. Lezzetli!

4) Migratie en integratie in ‘Klein-Turkije’ – Tolhuis-Ham
Achter het Sluizeken groeide in de jaren zeventig een tweede “Klein Turkije”. Nadat de eerste gastarbeiders waren toegekomen groeide de Turkse bevolking op korte tijd zodanig dat het migratiedebat hier reeds in de jaren zeventig in alle hevigheid woedde. Niet toevallig begonnen de pioniers van de integratiesector hier te experimenteren en ontstonden de eerste migrantenwerkingen. Vooruitstrevende dokters en linkse advocaten namen het op voor hun Turkse buren, die de Belgen op hun beurt kennis lieten maken met hun eigen cultuur en keuken. Een wandeling langs de Sleepstraat van de jaren zeventig.

Europalia werkte (in samenwerking met Gandante) een gratis app uit waarin u zonder gids de Turkse Route kan volgen. Deze interactieve en inventieve gidstocht kan u hier vinden. Europalia legde in 2015 de focus op Turkije, en daar paste ‘Turkije aan de Leie’ uiteraard ideaal in.

Terug naar overzicht  –  Reserveer