Turkije aan de Leie

Op bezoek bij de Turkse gemeenschap in Gent… In Gent leven 160 nationaliteiten door elkaar, maar geen enkele gemeenschap is zo groot als de Turkse: Zowat een tiende van de Gentenaars heeft roots in Turkije.

Op deze wandeling gaan we op verkenning in de buurt rond de Sleepstraat en Dampoort, waar het verhaal van de Turkse migratie +- vijftig jaar geleden begon en nog steeds zichtbaar is. Hoe kwamen de eerste ‘gastarbeiders’ toe in dit ‘Turkije aan de Leie’? In welke omstandigheden leefden ze en hoe reageerden de buurtbewoners op hun komst? En hoe zit het vandaag met integratie in deze multiculturele wijk?

 

We bieden u 3 formules aan:

1) Turkije aan de Leie
In deze wandeling gaan we op verkenning in de buurt rond de Sleepstraat en Dampoort, waar het verhaal van de Turkse migratie vijftig jaar geleden begon en nog steeds zichtbaar is. Hoe kwamen de eerste ‘gastarbeiders’ toe in dit ‘Turkije aan de Leie’? In welke omstandigheden leefden ze en hoe reageerden de buurtbewoners op hun komst? En hoe zit het vandaag met integratie in deze multiculturele wijk?

2) Turkije aan de Leie met bezoek aan de moskee
Vier generaties na de aankomst in Gent blijft de band tussen de Turkse gemeenschap en het moederland onveranderd sterk. Een van de redenen daarvoor is ongetwijfeld van religieuze aard. De Turkse trom brengt ons van het Sluizeken tot de Grote Moskee. Op kousenvoeten betreden we de belangrijkste islamitische tempel van Gent en maken we kennis met de pijlers van het geloof en het dagelijkse leven in en rond de moskee.

Opgelet: op vrijdag is een bezoek aan de moskee nooit mogelijk wegens het gezamenlijke gebed. Bij een bezoek aan de moskee moet iedereen propere kousen dragen of meebrengen. Deze wandeling kan niet doorgaan tijdens de ramadan.

3) Turkse wandeling met proevertjes
Onze gids neemt uw groep mee op sleeptouw door de Sleepstraat en de bruisende multiculturele omgeving eromheen. Uiteraard leert u alles over de geschiedenis van deze grote gemeenschap, maar daarnaast introduceren we u ook in de rijke Turkse keuken. Door verschillende proevertjes onderweg zal u snel begrijpen dat de mediterrane Turkse keuken heel wat lekkers in aanbieding heeft. Ook authentieke Turkse koffie om op te kikkeren staat op het menu. Lezzetli!

 

Terug naar overzicht  –  Reserveer