Turkije aan de Leie – kroniek van 50 jaar migratie

In de jaren zestig kwamen de eerste Turkse gastarbeiders naar België. Sindsdien is de diversiteit in onze samenleving sterk toegenomen. Maar hoe voltrok die migratie zich precies?

Welke effecten had ze op de plaatsen van aankomst én op het land van herkomst? Hoe reageerden overheid en buurtbewoners op de opeenvolgende migratiegolven? En wat met integratie en emancipatie? In deze lezing biedt historica en journalist Tina De Gendt een uniek historisch perspectief op de multiculturele samenleving van vandaag. Met aandacht voor grote evoluties en kleine anekdotes; over de ‘priester Daens van de Gentse Turken’ of het verhaal achter de eerste ‘pita’.

Deze lezing is gebaseerd op jarenlang onderzoek voor het boek ‘Turkije aan de Leie: 50 jaar migratie in Gent’. Op vraag kunnen specifieke thema’s worden uitgelicht, zoals ‘De rol van ondernemerschap in de multiculturele samenleving’, ‘De vergeten vrouwen van 50 jaar migratie’, ‘De 100-procent-scholen: onderwijs en migratie in historisch perspectief’, …

De lezing kost uitzonderlijk (van ca 1,5-2u) 200 euro (exclusief verplaatsingskosten).