Sint-Baafskathedraal

Van romaanse Sint-Janskerk naar gotische Sint-Baafskathedraal…

Met zijn 22 altaren, romaanse crypte, een topwerk van Rubens, een overweldigende rococospreekstoel, praalgraven, en uiteraard het wereldberoemde ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ is de kathedraal een niet te missen halte tijdens je bezoek aan Gent! Sinds 2012 worden de panelen van het Lam Gods gerestaureerd in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK). Maar in de kathedraal zelf kan u de afgewerkte panelen al bewonderen.

Welke panelen zijn er momenteel te zien? De eerste fase van de restauratie werd afgerond eind 2016. De gerestaureerde buitenluiken keerden toen terug naar de Sint-Baafskathedraal. Meteen startte ook de tweede fase en werden de vijf panelen uit het onderste register van het altaarstuk overgebracht naar het museum. Daarbij bevindt zich ook het centrale paneel met ‘De aanbidding van het Lam Gods’. Naast de restauratie voeren ze achter de schermen ook wetenschappelijk onderzoek, waarvan de resultaten achteraf gepubliceerd worden en vaak verrassend zijn.

In 2020 zal Gent in het teken staan van het Van Eyck-jaar. In de Sint-Baafskathedraal zal dan een nieuw bezoekerscentrum komen en over heel de stad verspreid zullen allerhande activiteiten plaats vinden. Hou zeker onze website in de gaten voor meer info hierover!

Terug naar overzicht  –  Reserveer