Oranje boven! Neuzen naar Nederlandse sporen in Gent

Nederland zond zijn zonen en dochters uit naar Gent en onze gids gaat samen met jouw groep op zoek naar de sporen van Breda tot Friesland, van Willem van Oranje tot Robert Long.

Politiek leefden wij met onze noorderburen ongeveer 150 jaar samen onder de Bourgondiërs en de Habsburgers tot 1585. Na een onderbreking van 230 jaar probeerden wij het 15 jaar nog eens opnieuw vanaf 1815 onder Willem I. In Gent zijn er tal van sporen van dit historisch samenzijn: gebouwen, kunst, onderwijs, economische realisaties, literair, calvinisme, orangisme, straatnaam, enz…

Maar wij gaan niet alleen op de historische toer. Vandaag wonen er heel wat Nederlanders in Gent. We gaan op zoek naar het waarom en wat ze hier doen. Het ludieke gedeelte ontbreekt niet. Waarom is het beter om als Nederlander geen bisschop te worden in Gent? Waarom schiet je als Nederlander best geen kogel af in Gent? Was het nu een Gentse hovenier of een Nederlander die de eerste azalea naar Gent bracht? De alom gekende Nederlandse zuinigheid en gulheid … ook in Gent!

Oranje boven, een speurtocht naar onder meer koningin Wilhemina in Gent en als afsluiter een odelied van een Nederlander aan zijn geliefde Gent.

Terug naar overzichtReserveer