Fietstocht: (On)gezond Gent

Ziekenzorg van Sint Amandus tot Dr. Guislain. Wij houden het gezond met een fietstocht van de Sint-Baafsabdij naar het Guislaininstituut. Terzelfdertijd is deze fietstocht een reis door de tijd, waarin we gaan van de vroege middeleeuwen tot de tweede helft van de 19de eeuw.

Tijdens die reis maak je kennis met de Gentenaars (en Gentenaaressen) die zich om de zieken van lichaam en geest bekommerden. Wat hielden die zorgen in, toen men nog geen weet had van bacteriën en virussen? Wie waren de zorgverstrekkers bij wie de patiënten hun lot in de handen legden? En vooral, om het met de gevleugelde woorden van Jambers te zeggen: wat dreef hen? Geloof in God en of geloof in de wetenschap? Of was het toch uit sociale bekommernis?

We houden halt bij zes markante plekken om er stil te staan bij hun vroegere bewoners. De monniken in de ruïnes van de Sint-Baafsabdij, de dullen in het donkere Geraard de Duivelsteen, de zusters van het Mariahospitaal in de Bijlokeabdij of de devote begijntjes in het begijnhof. Zelfs een beluik dat ooit getroffen door een cholera-epidemie passeert de revue. Onze trip eindigt aan het Dr. Guislain-instituut waar we ingaan op het ontstaan van de moderne psychiatrie.

Dit weinig bekende hoofdstuk in de Gentse geschiedenis is goed voor lijf en leden, maar nog beter voor de geest! Reken op een drietal uur voor deze fietstocht. De groep is verantwoordelijk voor de huur van de fietsen.

Terug naar het overzichtReserveer