Avondwandeling in Gent: een nocturne over licht

Als het donker wordt, gaat in Gent het licht schijnen. Hmm, dat is elders ook zo waarschijnlijk. Maar waar vind je zo een unieke variatie aan 1000 jaar bouwstijlen gecombineerd met hedendaagse lichtkunst?
Juist, in Gent. Het lichtplan is speciaal voor Gent ontworpen. Geïnspireerd op de introverte, sobere persoonlijkheid van de stad werd het volledig geïntegreerd in de stedenbouwkundige planning. Dit alles geeft net die extra dimensie aan de stad. De ontwerper van het Gentse lichtplan, de Franse lichtkunstenaar Roland Jéol, spreekt niet voor niets over een ‘feeërieke stad’. Maar hij was niet alleen, internationale bewonderaars kenden Gent in 2004 de prestigieuze City-People-Light Award toe!

Tijdens een avondlijke wandeling doorheen de Kuip zal de gids concrete ingrepen verduidelijken. Tegelijkertijd echter worden er ook voorbeelden aangehaald van hoe het beter niet moet, want het lichtplan is nog niet af.

Dat de vraag om de stad te verlichten niet nieuw is, blijkt uit het feit dat men al vanaf de middeleeuwen zoekt naar oplossingen. Tijdens deze wandeling gaan we dus ook kijken hoe men dat in het verleden deed. Misschien geeft deze andere kijk ons nog wat inspiratie…

Terug naar overzicht  –  Reserveer