Fietstocht: Natuur en cultuur langs de Leie

Prachtige fietsroute naar Sint-Martens-Latem. Sint-Martens-Latem heeft al meer dan honderd jaar de reputatie van hét kunstenaarsdorp aan de Leie.
Niettegenstaande vlakbij Gent gelegen, baadt het, samen met de omliggende kerkdorpen zoals Deurle in het groen.

Omstreeks 1900 trokken enkele kolonies kunstenaars naar daar omwille van de idyllische plekjes aan het water in combinatie met goedkope bouwgrond. De zanderige bodem was immers nauwelijks geschikt om aan landbouw te doen, en dus spotgoedkoop. Vandaag is dit enigszins anders als we zien dat de voormalige zandduinen zijn geïntegreerd in een chique golfclub. De omgeving bleef echter een bosrijke omgeving, ideaal om te fietsen en te wandelen.

Sint-Martens-Latem is makkelijk bereikbaar met de fiets vanuit Gent. Via de oevers van de Leie rijden we door het landschap dat tientallen, zoniet honderden keren werd geschilderd en bezongen door kunstenaars als Malfait, Permeke, Minne, Van De Woestijne, Leon De Smet, Fritz Vanden Berghe, Gustave De Smet, … . Er wordt ook halt gehouden aan enkele belangrijke monumenten in en rond Latem en de graven van een aantal belangrijke kunstenaars worden bezocht. Ook aan de voormalige kunstenaarswoning van Gust De Smet, nu een museum, kan even halt worden gehouden.

Terug naar overzicht  –  Reserveer