Muziekcentrum De Bijloke

Eeuwenlang, van de 13e tot ver in de 20e eeuw, was de Bijlokesite een medisch centrum. Zieken werden er verzorgd door toegewijde cisterciënzerinnen en chirurgijn-barbiers pasten er de nieuwste theorieën toe.
Later werd de opleiding geneeskunde ernstiger. In het anatomisch instituut werden de lijken voor een nieuwsgierig studentenpubliek opengesneden en onderzocht.

Op het einde van de 20e eeuw kreeg deze site een heel andere functie. Vandaag is dit hét cultuurcentrum van Gent met o.a. een Muziekcentrum en een Stadsmuseum (STAM). De Academie voor Schone Kunsten verzekert de artistieke toekomst.

Het muziekcentrum De Bijloke bestaat uit de 13de eeuwse indrukwekkend gerestaureerde ziekenzaal met het kraakhuis en auditorium en bibliotheek van het anatomisch instituut. We bekijken er zowel de oude als de nieuwe functie van de gebouwen. Het gebouw onderging heel wat ingrijpende veranderingen op vlak van stijl en architectuur. De evolutie van ziekenhuis naar muziekcentrum komt ruimschoots aan bod tijdens de rondleiding, maar ook het leven in een cisterciënzerziekenhuis wordt belicht.

Terug naar overzichtReserveer