Mariawandeling

Gebuurtekapelletjes. Wie aandachtig rondkijkt, ontdekt ze op tal van straathoeken in Gent. Omstreeks 1880 zouden er maar liefst vierhonderd geweest zijn, verspreid over de hele stad. Onze gids neemt u mee op sleeptouw langs deze pareltjes van devote volkskunst.

Doorheen de jaren zijn er veel kapelletjes die de tand des tijds niet overleefden, maar dan nog zijn ze talrijk aanwezig in het straatbeeld, talrijker dan men zou vermoeden. Vaak zit er achter die delicate kapelletjes een verhaal van miserie, zoals pest- en cholera-epidemieën die een wijk teisterden. Buren zochten steun bij elkaar, namen hun toevlucht tot gezamenlijk bidden en zamelden geld in voor een wijkkapel, die aan een huisgevel werd bevestigd en waarin vaak een Mariabeeld werd geplaatst. Mogelijks loopt u er achteloos aan voorbij. Misschien vraagt u zich af wie die kapelletjes vandaag onderhoudt?

Wat de wijk tussen de Sint-Michielshelling en de Holstraat te maken heeft met het lied “Liefde gaf u duizend namen”, hoe eenzelfde thema kunstenaars tot andere voorstellingen van Maria inspireerde, wat maansikkel en stralenkrans daarin beduiden, … U komt het op deze wandeling allemaal te weten. Om de devotionele en iconografische aspecten te illustreren gaan we ook langs enkele Mariabeelden in de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. Een mooie wandeling over gevelkapellen en historische beelden, over spontane volksdevotie en grootschalige processies, over ontroering en eenvoud: dat is het verhaal achter enkele Mariabeelden in het hartje van Gent.

Terug naar overzichtReserveer