Het Belfort: Als symbool van de trots en overmoed van een stad, waakte dit gebouw eeuwenlang over de Gentse privilegies. Zijn klokken regelden het arbeidsritme, zijn beiaard laat zich ook vandaag voortdurend horen, zijn draak houdt elke vijand op afstand.
Vlaamse Opera Gent: Tijdens deze rondleiding doorheen het operagebouw wijden we je in in de rijke geschiedenis van onze theaters en als de planning het toelaat, duik je mee achter de schermen. De gids neemt jullie ook mee naar de feestzalen of salons, nl. de foyer, de Redoutezaal en de Lullyzaal.
Het Gravensteen: Tegenwoordig gevangen in het stedelijk weefsel bood de sombere waterburcht, nu beter bekend museum van gerechtsvoorwerpen, destijds een veilig onderkomen aan kasteleins en graven. Veilig, hoewel …, want zelfs de 20ste eeuw was nog getuige van een belegering.
STAM: In het STAM kan u terecht voor het verhaal van Gent. In de 14de-eeuwse abdij laat het STAM u kennismaken met het verhaal van de stad in een eigentijds multimediaal vast circuit. In het STAM vindt u niet alleen het geheugen van de stad, maar ook de polsslag van de hedendaagse stad én een blik op de toekomst.
Het MIAT: Dit boeiend Museum voor Industriële Archeologie en Textiel was indertijd een ververij en tijkweverij, tot verregaande verbouwingen het omtoverden tot een reusachtige textielfabriek, type Manchestergebouw, later onderdeel van UCO. Ze sloot pas haar deuren in 1975.
Het Designmuseum: Ondergebracht in een voormalig ‘hotel’ combineert dit museum een uitgebreide vaste verzameling van stijlen op gebied van wooncultuur met tal van tijdelijke tentoonstellingen. Een echte aanrader voor wie houdt van interieur en design!
De Sint-Baafsabdij: Gelegen aan de samenvloeiing van Schelde en Leie bieden de ruïnes van deze ooit schitterende abdij een merkwaardig inzicht zowel in het ontstaan en de evolutie van Gent als in het toenmalig abdijleven. Vandaag fungeert ze als Museum van Stenen Voorwerpen.
De Sint-Pietersabdij: Hoe een van de eerste stichtingen van de heilige Amandus evolueerde tot een moderne Kunsthal, gefocust op grootse tentoonstellingen. Groei, uitzinnige bloei en uiteindelijke ondergang van deze tempel van God bewijzen dat tijden voortdurend veranderen.
Het Stadhuis: Een rondleiding langs een doolhof, een monumentale schoorsteen, historische schilderijen en een keizerlijk toilet? Dit moet het Stadhuis zijn!
De Sint-Niklaaskerk: Dit prachtig voorbeeld van Scheldegotiek was eeuwenlang de vergaderplaats van handelaars en schippers. Opgetrokken met de nodige risico’s getuigt dit gebouw tot op heden van de commerciële kracht en de devotie van de Gentenaars.
De Oude Vismijn: Een overdekte markt, bandencentrale, een bowling, een carwash, een dankbaar decor voor politieseries of locatietheater en … een jarenlange bouwval: de oude Vismijn heeft – op zijn zachtst gezegd – een gevarieerd CV. Vandaag is de Oude Vismijn in ere hersteld met twee evenementenzalen en een restaurant.
Het Pand van de dominicanen: Dit 13de-eeuws klooster kende een woelig bestaan. Geteisterd door de Beeldenstormen takelde het langzaam af tot een echt beluik. Vandaag biedt het een onderkomen aan de Gentse universiteit, bezit het een merkwaardig Museum van de Geneeskunde en een plantentuin.
Het Huis van Alijn: Gegroeid uit een middeleeuwse familievete evolueerde dit gebouwencomplex van een onderkomen voor arme, oude vrouwen tot een verrassend museum van de dingen die voorbijgaan, met open aandacht voor andere culturen.
Het nieuwe gerechtsgebouw: Gedurfde architectuur en industriële en historische relicten ontmoeten elkaar in en rond het nieuwe gerechtsgebouw. Verschillende rechtbanken werden hier samengebracht in een gedurfde architectuur, die de degen kruist met de talrijke industriële en historische relicten in de brede omgeving, zonder ervoor te moeten onderdoen.