Langs de Gentse Kanaalzone

Langs kastelen, molens, fabrieken en een beluik voor het sjiek volk. Niet ver van (het Vlaamse) ‘Lourdes’, op het dorsplein van Oostakker, geven we rendez-vous voor een fietstocht langs de Gentse Kanaalzone.
Het Noorden en het Zuiden hebben nog nooit zo dicht bij elkaar gelegen als in deze fietstocht: ‘Klein Rusland’ (in Zelzate) wordt net niet bereikt. Het noordelijkste punt van deze tocht is immers de overzet van Terdonk, aan de koeltoren. 25 à 30 kilometer legt u per fiets af via vlakke wegen. Het avontuur eindigt ook waar het allemaal begon: het Dorp in Oostakker.

Tijdens de tocht wordt er regelmatig halt gehouden: vooral het historisch-culturele karakter van de kanaalgemeenten krijgt dan de nodige aandacht. Wist u bijvoorbeeld dat Sint-Bavo in Mendonk rond 652 overleden is? Halfweg de rit – we zitten ter hoogte van Doornzele Dries – ontmoet het alledaagse leven de industriële naarstigheid. Gedurende de laatste 5 km wordt deze ervaring nog eens versterkt dankzij een bezoekje aan de tuinwijk Herryville (°1928): uniforme huizen met tuin in de schaduw van “Centrales Electriques des Flandres”.

Natuurlijk moet er aan de rand van een industriegebied ook nog over industrìè gesproken worden. Dat kan ook moeilijk anders als je langs imposante gipsbergen rijdt of je passeert het Kluizendok (600 ha!).

Kortom: verwacht niet dat er sportieve grenzen verlegd zullen worden, maar reken er alvast op dat de fietstocht “Langs de Gentse Kanaalzone” de grenzen van het Havengebied zal aftasten & toelichten!

Terug naar overzicht  –  Reserveer