Jan Van Eyck en de vrouwen

Wie was de jongste broer van schilder Hubert Van Eyck?  Was hij zo geniaal dat hij door Filips De Goede werd aangenomen als hofschilder met als eerste opdracht, een afbeelding maken van Isabella van Portugal?

Want Filips en Isabella waren aan elkaar beloofd, maar ze hadden elkaar nog nooit gezien. Jan maakte twee schilderijen van Isabella. Eén schilderij werd over land verstuurd, één over zee. Twee schilderijen maak je niet in een wip. Heeft Jan de tijd genomen om Isabella te vertellen over haar toekomstige bruidegom? Vertelt hij haar dat Filips de kwaadste niet is ook al zou Isabella zijn derde vrouw worden, maar Isabella weet van aanpakken en ze is trouwens ook niet meer zo piepjong om kieskeurig te zijn.  Als de twee schilderijen klaar zijn, onderneemt Jan van Eyck een pelgrimstocht naar Compostella. Tussendoor brengt hij ook nog een bezoek aan de Spaanse vorsten.

En overal houdt Jan zijn ogen wijd open. Hij is alert, een man met stijl. Een beetje uit de hoogte, een beetje afstandelijk. Sexy? Ik denk het wel. Jan weet in elk geval wat vrouwen bekoort. Op het Lam Gods schildert hij de kleren van mannen en vrouwen met drapages in unieke kleuren. We staan daar eeuwen later nog met open mond naar te kijken. Stoffen, die een streling zijn voor het oog, bezet met brokaat, juwelen, parels en stenen. De werkgevers van Jan van Eyck zijn rijk en dat wil hij laten
zien. En zo wordt Jan de uitgever van het meest glossy magazine van zijn tijd. Wie zijn z’n modellen? Op het ogenblik dat hij het Lam Gods schildert, woont hij in Brugge. Hij krijgt logies bij Joost Vijd en Elisabeth Borluut in Gent want het Lam Gods wordt in de Sint Baafskathedraal gemaakt. Als de familie Vijd de opdrachtgever is van Jan, waarom heeft hij uit dankbaarheid Elisabeth niet afgebeeld langs haar meest fotogenieke kant?

Info en reservatie via info@gandante.be!