Hotel Van Oombergen

Een van Gents best bewaarde geheimen is dit statige Hôtel de ville in de buurt van de Vlasmarkt. Nochtans is het een absoluut meesterwerk van de Gentse rococo.

In 1754 kocht het rijke Gentse geslacht Van Oombergen een groot stuk grond op in de buurt van de Vrijdagsmarkt en de Vlasmarkt, om er prompt een nieuw pand op te laten zetten. Het Hotel Van Oombergen, dat aanvoelt alsof het evengoed in Parijs zou gebouwd kunnen zijn, is van de hand van architect David t’Kindt en geldt als een schoolvoorbeeld van de zwierige Franse rococostijl, die in het Gent van de 18de eeuw grote populariteit genoot. Dit monument is het enige in Gent waarbij de karakteristieke smeedijzeren koepelbol op het dak bewaard is gebleven. Al is dat lang niet het enige dat een bezoek rechtvaardigt.

Want ook binnen doen de marmeren schoorstenen, het sierlijke stucwerk en de fijne lambriseringen de mond openvallen van verbazing. Het is dan ook het gedroomde decor voor KANTL, de Koninklijke Academie voor Nederlandstalige Taal- en Letterkunde, een van de belangrijkste taalkundige organen in de Benelux. Hotel Van Oombergen, in de volksmond ook wel gekend als het Dammansteen, is het bewijs bij uitstek dat niet alleen de gevels in Gent de moeite waard zijn. Wat erachter ligt is vaak minstens zo interessant om te ontdekken.

Opgelet: op 1 augustus 2019 wordt Hotel Van Oombergen gerenoveerd en vanaf dan is het even niet meer mogelijk er rondleidingen te reserveren.

Terug naar overzichtReserveer