Boekentoren

Bezoek aan de Boekentoren met gids

Rond 1930 ontwierp architect Henry van de Velde de 64 meter hoge Boekentoren. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de Gentse skyline. Vanaf 2012 werden er in verschillende fases renovatiewerken opgestart aan de façades, het dak, de ramen, maar ook het interieur en de leeszalen werden aangepakt. Na negen jaar is de Boekentoren opnieuw klaar voor gebruik en staat er dertig kilometer aan boekenplanken klaar om meer dan drie miljoen boeken, kranten of tijdschriften te bewaren.

Wat betreft de datum dienen we steeds de agenda van de Boekentoren te raadplegen, dus u stelt best zelf een datum en uur voor en dan kijken wij dit na. Rondleidingen tijdens het weekend zijn ook mogelijk mits toestemming.

Twee opties

1. De kostprijs voor één standaard rondleiding (Boekentoren en omgeving) met gids kost € 120/ gids. Er kunnen maximum 20 personen per gids deelnemen. De rondleiding duurt 2 uren maximum. Bovenop het bedrag van de gids komt er nog eens € 4 per persoon bij, met een minimum van € 60 per groep, voor de toegang aan de Boekentoren.

2. Enkel de Boekentoren verkennen (zonder de omgeving) is ook mogelijk in één uurtje. De kostprijs voor één uur met gids kost € 90/ gids. Er kunnen maximum 20 personen per gids deelnemen. De rondleiding duurt 1 uur maximum. Bovenop het bedrag van de gids komt er nog eens € 4 per persoon bij, met een minimum van € 60 per groep, voor de toegang aan de Boekentoren.

 

 

 

 

Volgende themawandelingen met betrekking tot de Boekentoren zijn ook mogelijk (1,5 à 2 uren):

De Boekentoren: van Henry Van de Velde tot Robbrecht en Daem, het modernisme vernieuwd

De rondleiding belicht de strijd van Henry Van de Velde om een toren te bouwen voor de bibliotheek en beschrijft de kenmerken van het modernisme. Verder komen de drie doelstellingen van het renovatieproject van Robbrecht en Daem aan bod: (a) respect voor de filosofie van Van de Velde, (b) een bibliotheek voor de 21ste eeuw, (c) aandacht voor het comfort van de gebruiker van de bibliotheek.

De Boekentoren in de Blandijnsite: een gelaagd verhaal

Vooraleer de keuze op de bouw van de boekentoren viel, had de Blandijnsite al heel wat historische lagen ondergaan. In deze rondleiding worden getuigenissen van de verschillende bestemmingen van de wijk getoond om te eindigen bij de bekroning van de site: de Boekentoren zelf uiteraard.

Een schrijn voor het geschreven woord met de Boekentoren als baken

In de onmiddellijke omgeving en zichtbaar vanop de boekentoren bevindt zich een geheel van gebouwen betrokken bij het geschreven woord. Naast de universiteitsbibliotheek ontstonden geconcentreerd op een steenworp van elkaar onder meer de architectuurbibliotheek van Van Severen, het rijksarchief, het AMSAB, dagblad Vooruit en de Krook.

De boekentoren en de expansie van de universiteit

De locatie van de boekentoren is geen toeval. De bibliotheek is omgeven door universiteitsgebouwen die tot stand kwamen om uit het keurslijf van de eerste gebouwen aan de Voldersstraat te ontsnappen. A. Pauli bouwde het instituut voor de wetenschappen, een voorzet voor de boekentoren en de bouw van het Technicum. Vandaag wordt een masterplan uitgewerkt dat de hele wijk rond de Sint-Pietersnieuwstraat omvat.

Van Proletenkwartier naar kennisberg: de transformatie van de Blandijnwijk

Weinig wijken in Gent die een even grondige transformatie hebben ondergaan als de Blandijnwijk. Of hoe een volkswijk vol kleine beluiken twee eeuwen later het kloppende hart werd van de Gentse studentenbuurt. De transitie van de Blandijnwijk tussen de 19de en 20ste eeuw met als finale, een bezoek aan de Boekentoren.

De boekentoren en zijn omgeving: een verhaal over beton

De boekentoren op zich is een constructie waarbij beton de hoofdrol speelt, zowel functioneel als esthetisch. Bovendien zijn er in de omgeving verscheiden betonnen constructies die tot de universiteit behoren. Vertrekpunt is de Tweekerkenstraat faculteit economie, vandaar naar de Hoveniersberg met het eerste gebouw van de economie in brutalistische stijl, vandaar naar de pas vernieuwde Brug, het Technicum en de UFO om te eindigen in de boekentoren.