Dementievriendelijke wandelingen – Historisch snoepen van Gent

Nieuw vanaf midden maart: in deze wandeling neemt onze gids mensen met dementie mee op een tocht langs allerlei sensaties.

Weet je nog, “A la recherche du temps perdu” van Marcel Proust? In je leerboek Frans stond er een fragment waarin Proust vertelt over een madeleintje, een luchtig koekje voor bij de thee en het eten van dat koekje katapulteerde hem in één klap terug naar zijn kindertijd. Wat een flauwekul was dat? Maar intussen weet je wel beter. Smaken en geuren kunnen plots sterke herinneringen opwekken. Je hebt het zelf al meegemaakt. Een man loopt je voorbij en in een wolkje vang je de geur van zijn aftershave op. Je vader had dezelfde aftershave en meteen zit je weer bij je pa op schoot en hij raspt met zijn baard van één dag langs je kinderwang. Je bent weer het kind… Met smaken gaat het precies zo.

Zulke ervaringen zijn de basis voor Historisch Snoepen van Gent, wandelingen voor mensen met dementie. Je mag de wandeling zelf uitkiezen. Het Citadelpark bijvoorbeeld, waar je met de liefde van je leven door de rozentuin liep. Of het Zuidpark en de cinema’s waar je als tiener op de laatste rij in muffe pluche zetels van ijspralines zat te smullen, of flaneren langs de Kouter, of de Vrijdagmarkt waar het naar gebakken kip en wafels rook en naar de zilte zee bij de viskramen. Of in de tuin van de Sint-Pietersabdij waar de kruiden zo heerlijk geuren. Of kies je voor de Gentbrugse Meersen of het Sint-Baafsplein waar je al eens bleef plakken in de cafés of was dat bij de Groentemarkt of het Veerleplein? Jij kiest de wandeling en laat de zoete herinneringen op je afkomen. Dat is snoepen van Gent.

De begeleiding gebeurt door een ervaren en gediplomeerde gids. Het parcours is geschikt voor rolstoelgebruikers en we beperken de groep tot 12 deelnemers. Meer info en reservatie via info@gandante.be