Het verschijnsel hekserij verklaard

Wat heeft zich in de geschiedenis werkelijk afgespeeld? De waarheid over heksensabbats en – processen, tortuur en terechtstellingen.
Vertrekkend van het stereotype beeld van de sprookjesheks (oud vrouwtje, bezemsteel, zwarte kat, punthoed,…) gaan we op zoek naar wat zich in de geschiedenis werkelijk heeft afgespeeld, en wie die “heksen” eigenlijk waren.

Tijdens deze wandeling wordt het fenomeen van de heksenwaan en de heksenvervolgingen belicht. U krijgt een beeld van de omstandigheden die geleid hebben tot de heksenwaan die onze gebieden trof tussen 1580-1670. We bekijken wie de rechters waren en wie de slachtoffers waren. Uit wat bestaat de demonologische literatuur? Welke elementen zitten er in het demonologische hekserijconcept? Wat zijn de redenen om iemand aan te klagen?  Wie was er verdacht? Hoe kan men heksen herkennen? Wat gebeurt er nu precies tijdens de sabbat? Hoe steekt een proces in elkaar? Aan welke vormen van tortuur moet men heksen onderwerpen en hoe moet men ze terecht stellen?

De theoretische achtergrond in deze uiteenzetting wordt levendig gemaakt via getuigenissen uit bestaande heksenprocessen en door de veroordeelde heksen zelf aan het woord te laten…

De wandeling start aan het vroegere café “De Zwarte Kat” (vandaag Café Albatros) op de Vrijdagmarkt en eindigt op het Sint-Veerleplein (of anders in overleg met de gids).

Terug naar overzicht  –  Reserveer