Ooit gewijd, nu reeds ontwijd – Het tweede leven van ons religieus erfgoed

Met zoveel leegstaande kerken is de herbestemmingsproblematiek heel actueel. Nochtans is er niets nieuws onder de zon, zo zal deze rondleiding bewijzen.

De middeleeuwse skyline van Gent was gekenmerkt door meer dan honderd torens van kerken, kapellen, kloosters en abdijen. Vele van deze religieuze gebouwen hebben de tand des tijds overleefd. Sommige van deze religieuze gebouwen hebben al eeuwen terug een nieuwe bestemming gekregen, soms op een vreedzame wijze, maar soms ook gewelddadig. Denk maar aan de beeldstormen of aan de Franse revolutie.

Religieuze gebouwen werden omgevormd tot fabriek, school, hotel, tentoonstellingsruimte, restaurant, en nog veel meer. Dit maakt hun geschiedenis bijzonder boeiend en kan ook inspireren tot een juiste herbestemming van het huidige leegstaande religieuze erfgoed.

Deze wandeling brengt ons langs enkele van de Gentse religieuze gebouwen die, in de voorbije eeuwen, een nieuwe bestemming kregen. Hou er rekening mee dat deze wandeling enkel tijdens de week kan gereserveerd worden.

Terug naar overzichtReserveer