Het Pand

Geen betere naam voor een gebouw dat doorheen de eeuwen al tientallen verschillende functies heeft gehad, dan Het Pand, een naam die elke mogelijke lading dekt.

Om de geschiedenis van Het Pand te schetsen moeten we behoorlijk ver terug in de tijd, acht eeuwen om precies te zijn. Wat begon als een klein hospitaal aan de Leie in de 13de eeuw werd al snel een dominicanenklooster dat eeuw na eeuw steeds verder uitdeinde. Nu eens een nieuw kerkgebouw, dan weer een grote natuurstenen vleugel (de markante Leievleugel die zo prachtig pittoresk gelegen is aan de gelijknamige stroom): de uitbouw van Het Pand leek niet op te houden. Het is dan ook vrij logisch dat het belangrijke gebouw alle grote gebeurtenissen van de Westerse geschiedenis, zoals de Beeldenstorm of de Franse Revolutie, vanop de eerste rij meemaakte.

In de 20ste eeuw werd het gebouw verkocht aan de Belgische staat, en hoewel het in 1956 de status kreeg van beschermd monument viel het voormalige dominicanenklooster ten prooi aan verregaand verval. Gelukkig zag de Gentse universiteit op tijd de geschiedkundige waarde van het complex in en wierp het een cruciale levenslijn uit. De lange geschiedenis kan men aflezen uit de complexe structuur van een klooster dat achtereenvolgens calvinistische hogeschool, opslagplaats, garage, vlooienpaleis en uiteindelijk cultuur- en congrescentrum van de universiteit werd.

Het Pand werd maar liefst twintig jaar lang gerestaureerd en doet nu dienst als cultureel centrum en complex van de UGent. Een bezoek aan Het Pand is als duiken in de West-Europese geschiedenis van de laatste 8 eeuwen.

De rondleiding verloopt grotendeels binnen de gebouwen. Activiteiten in het gebouw laten niet altijd toe het gebouw in zijn geheel of delen ervan te bezoeken. Voorafgaande afspraken zijn noodzakelijk.

Terug naar overzichtReserveer