Handen uit de mouwen: Gent ambachtsstad

Gent, niet toevallig gelegen aan de kruising van de Leie en de Schelde, is groot geworden door nijverheid en ambachten. Van havenactiviteit tot textielindustrie: wij vertellen u de verhalen van duizend-en-één-ambacht.

In een middeleeuwse grootstad als Gent was er altijd al heel wat bedrijvigheid. De schippersgilden voeren af en aan met hun boten vol koopwaar, terwijl verderop aan de rivier de leerlooiers hun onwelriekende ambacht uitoefenden. Op de Vrijdagmarkt werd het fijnste linnen te koop aangeboden, en in het Vleeshuis waren de slagers aan het werk. Het middeleeuwse Gent was één grote kakofonie van werktuigen, schreeuwende dokwerkers en voortdokkerende paardenkarren.

Op een wandeling met gids staan we stil bij de verschillende ambachten uit het verleden: hoe waren de gilden georganiseerd, waar waren hun gildenhuizen gevestigd, en hoe werden hun producten vervaardigd en verkocht? Ook vandaag nog zijn er heel wat zaken in het Gentse die oude ambachten in ere houden. Deze wandeling vindt plaats in de prachtige binnenstad van Gent, dus veel fantasie is niet vereist om u plotseling te midden van het middeleeuwse rumoer te wanen.

Deze wandeling is ook geschikt voor groepen uit het derde en vierde jaar in het middelbaar onderwijs.

Desgewenst valt deze wandeling ook te combineren met een bezoek aan Het Objectief, een gedeelde atelierruimte van 180 m² waar digitale beeldvormers kunnen samenwerken. Deelnemers aan de wandeling krijgen daar de kans om een foto, genomen tijdens de wandeling, onmiddellijk te printen in het atelier van Het Objectief, als leuke souvenir aan een boeiende dag.

Terug naar overzicht   –   Reserveer