Graffiti, smet of kunst? Een graffiti en street art wandeling

Deze wandeling is niet enkel een voettocht doorheen de minder bekende straten van de stad, het is ook een wandeling in de tijd.

Graffiti is geen hedendaags fenomeen, het wordt al sinds mensenheugenis beoefend over de hele wereld, en vanuit deze invalshoek starten we. We belichten ook de aanwezigheid van graffiti als kunstvorm en haar aanwezigheid op de gevels van onze stad. De hiphopbeweging heeft een grote impact gehad op deze activiteit. Jongere ‘crews’ vonden in het plaatsen van hun initialen of alter ego (zogenaamde ’tags’) de manier om een bepaalde identiteit te creëren voor zichzelf. Vanuit deze tags ontstonden langzamerhand echte kunstwerkjes. De spuiters beklimmen niet allen letterlijk, maar ook figuurlijk de ladder.

Uiteindelijk komen de spuiters, met ronkende namen als Buey of Roa, tot het maken van echte kunstwerken, echter met als grote nadeel dat deze werken niet verkoopbaar kunnen gemaakt worden.

Verschillende facetten komen tijdens de wandeling aan bod:

  • de Gentse piscijne-schilders
  • de toiletinscripties
  • de figuratieve graffiti
  • de masterpieces
  • de alomtegenwoordige lettergraffiti

Deze wandeling poogt een negatieve ingesteldheid ten opzichte van graffiti om te buigen, en de wandelaar aan te zetten om graffiti eerder als een kunstvorm te gaan bekijken.

Deze tour is ook mogelijk als fietstocht!

Terug naar overzicht  –  Reserveer