Gentse geuzen – Van Willem De Zwijger tot Willem I

In de 16de eeuw belandde Gent in het midden van de Beeldenstorm. De stad was zelfs zeven jaar lang een calvinistisch bolwerk en sporen daarvan zijn nog steeds overal te vinden.

In 1815 werd in Wenen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. Die beslissing opende nieuwe perspectieven voor de protestanten. Ook na de Belgische onafhankelijkheid bleef Gent de meest orangistische stad van Vlaanderen. De gids neemt u mee langs plekken die hieraan herinneren en legt uit hoe het zover is kunnen komen en waarom Willem van Oranje uiteindelijk toch het onderspit moest delven.

We eindigen in de Brabantdamkerk, het enige restant van een voormalig kapucijnenklooster. Willem schonk ze in 1817 aan de Gentse geuzen. De dominee legt uit wat het betekent ‘protestant’ in Vlaanderen te zijn in de 21ste eeuw.

Interesse in deze wandeling? Info en reservatie vallen te verkrijgen via info@gandante.be!

Indien gewenst kan deze wandeling in een daguitstap gecombineerd worden met een bezoek aan de Geuzenhoek in Horebeke. Vermeld dit zeker op het reservatieformulier indien u hierin interesse heeft.