Lezing: Gent op z’n kookpunt – De culinaire geschiedenis van Gent

Tijdens zijn leven eet de gemiddelde Gentenaar 75.000 tot 100.000 maal, wat neerkomt op 13 tot 17 jaar van de tijd die hij wakend doorbrengt. In deze lezing graven we dieper in de eeuwenoude culinaire gewoontes van die gemiddelde Gentenaar!

Onze Vlaamse appetijt is legendarisch. Waar anders ter wereld heeft men ooit begrafenismaaltijden van langer dan tien dagen moeten verbieden? Voeding staat ons toe allerlei zaken te verwezenlijken, ook al zit in onze voedingsgewoonten reeds vanuit onze jeugd een zeker conservatisme verankerd: de zogenaamde ‘grootmoeders keuken’ is immers nog altijd de beste.

De lezing maakt een historische schets van de Gentse culinaire traditie. Wat zat er vroeger in de kookpot? Hoe ontstonden tafelmanieren? Was er een onderscheid tussen de bevoorrechte standen en de ‘basse classe’? Wat is het oudste kookboek? Hoe overleefden recepten de tand des tijds als bijvoorbeeld bakkers en snoepjesmakers als de dood waren voor de openbaring van hun recepten? Veel vragen, maar nog veel meer antwoorden!

Zoals het hoort bij een goede maaltijd is het slotakkoord van deze lezing zoet. We laten u kennis maken met de zoete culinaire tradities van Gent, en dat zijn er heel wat. The proof is in the pudding, dus proevertjes kunnen desgewenst meegebracht worden tegen een kleine meerprijs (ism. Sophie’s Sweets & Chocolates).

Terug naar overzicht   –   Reserveer