Gent, hoofdplaats van ‘Etappegebied IV’
De invloed van de Duitse bezetter op Gent in de eerste wereldoorlog: een verhaal over mensen, gebouwen en gebruiken van toen.
België raakte eerder ongewild verzeild in de Eerste Wereldoorlog. Duitsland was er namelijk van overtuigd dat men via België zeer snel Frankrijk en daarna het Verenigd Koninkrijk zou kunnen veroveren. Voor het Duitse leger was Gent ideaal gelegen op vlak van bevoorrading en verzorging van gewonden. Gent was bovendien een perfecte locatie om afgematte, vermoeide soldaten eventjes tot rust te laten komen alvorens ze terug frontwaarts moesten. Gent werd tijdens de vier oorlogsjaren de hoofdstad van ‘Etappegebiet IV’, dat zo goed als geheel België omvatte.
De Arteveldestad, in 1913 even het centrum van de wereld tijdens de wereldtentoonstelling, werd een logistiek centrum voor het Duitse leger. In deze wandeling kom je te weten hoe de Gentenaren deze vier oorlogsjaren beleefden en welke gebouwen of monumenten hierbij een rol speelden. Alles komt aan bod, van de ‘Flamenpolitiek’ (de vervlaamsing van verschillende instanties), de strak georganiseerde prostitutie tot de herinvulling van enkele belangrijke monumenten. Je zal versteld staan hoeveel er kan veranderen op slechts vier jaar tijd!
Voor info en reservatie kan je terecht op info@gandante.be!