Federico Fellini – rondleiding op de expo

‘Na Stanley Kubrick, Ingmar Bergman, Jacques Tati en Martin Scorsese presenteert Film Fest Gent in samenwerking met het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster een grote tentoonstelling over het oeuvre van de beroemdste filmmaker die Italië heeft voortgebracht, Federico Fellini. Meer dan een beroemd kunstenaar is Fellini een icoon. De wereld die hij geschapen heeft, is zo herkenbaar en uniek dat zijn naam een adjectief werd: Felliniaans. Dwergen, albino’s, grotesk zwaarlijvige dames, vulkanische blondines, karikaturale burgermannetjes, bultenaars, weemoedige clowns,… Ze treden aan in stoet en prikkelen alle zintuigen. Fellini’s films zijn vaak sociale of psychologische drama’s waarin het hoofdpersonage op zoek gaat naar de zin van het leven, en niet zelden autobiografisch.

Fellini sloot zich aan bij het na-oorlogse surrealisme en symbolisme en speelde in zijn films met chronologie en de dunne grens tussen fantasie en realiteit. De films La Dolce Vita, La Città delle donne, Amacord en Ginger e Fred vormen een mooi staaltje maatschappijkritiek en focussen zich op de aristocratie en de decadentie van de rijkste klasse in Italië.

Enkele maanden voor zijn dood, kreeg Fellini een Oscar voor zijn hele oeuvre.

De tentoonstelling, opgezet als een visueel laboratorium, toont de brokken van Fellini’s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. Uit de filmfragmenten, tekeningen en foto’s doemt een beeld op van een man die voortdurend nieuwe interpretaties gaf van zijn jeugdjaren, zijn dromen en de door het onbewuste opgeroepen beelden en verhalen. Te zien zijn opnamen uit de films, door Fellini gemaakte tekeningen, Fellini’s reclamespotjes en de talloze droombeelden die hem inspireerden – op aanraden van de psychoanalyticus Ernest Bernhard bijeengebracht  in de teksten en schetsen van de ‘droomboeken’ (ook te zien).

Daarnaast brengt de tentoonstelling nooit eerder geziene foto’s samen van fotografen als Gideon Bachmann, Deborah Beer en Paul Ronald. Een internationale selectie affiches laat zien hoe Fellini door de jaren heen de ontvangst van zijn films en zichzelf probeerde te sturen. Ook te zien zijn allerlei tijdschriften uit het tijdvak 1960-1985 (Domenica en L’Espresso) die een belangrijke rol speelden in de beeldvorming over de regisseur, zijn films en de acteurs.

Onze gids neemt u mee doorheen de expo en doorheen de wereld van Fellini. Op voorhand inschrijven via info@gandante.be.

De prijs bedraagt € 7 pp (excl. toegang tot de expo).

Terug naar overzicht