De Handelsbeurs op de Kouter

In Gent zijn er heel wat mooie concertzalen te vinden, maar de allermooiste bevindt zich aan de Kouter. De Handelsbeurs heeft in het verleden al heel wat functies gehad en onze gids leidt u graag rond achter de schermen.

Al eeuwenlang is de Kouter – vroeger ook Paardenmarkt of later Place d’Armes – de ontmoetingsplaats bij uitstek voor Gentenaars. Haar centraal strategische ligging maakte het plein uiterst geschikt voor militaire activiteiten, steekspelen en (paarden)markten. Waar de Handelsbeurs zich nu bevindt, was in de Middeleeuwen het ‘Gildenhof’. Dit was een vlakte met schietbanen voor schietoefeningen en toernooien. Later werd op die vlakte een heus Gildenhuis opgetrokken, dat op haar beurt in de 19de eeuw het fraaie Posthotel werd, naar verluidt het mooiste hotel van de stad.

Voor de nieuwe handelsbeurs voegde men dat Posthotel en de daarnaast gelegen paardenposterijen samen aan het begin van de 20ste eeuw. Het fungeerde uiteraard als handelsbeurs, maar ook als secretariaat voor de organisatie van de wereldexpo te Gent en uitvalsbasis van de Duitse bezetter. Rond de jaren ’80 viel het door jarenlange leegstand ten prooi aan verkrotting, maar godzijdank kreeg het rond 2000 een broodnodige restauratie. Het monument herrees als een muziekhuis waar verschillende genres zij aan zij staan en waar de Gentenaar in de best mogelijke omstandigheden naar concerten kan kijken.

Gandante kan exclusief rondleidingen aanbieden in deze beschermde concertzaal en de foyer. Ook de muurschilderingen van Armand Heyns staan op het programma. Bovendien kan het ook in combinatie aangeboden worden met de wandeling ‘Onze Mondaine Kouter’ of met een bezoek aan Galerie Francis Maere in Hotel Falligan.