Van Krook tot Boekentoren, een schrijn voor het geschreven woord

Een wandeling over nieuwe bibliotheekprojecten, speciaal voor alle Gentse literatuurliefhebbers.

Niet toevallig staat op het hoogste punt van de stad sinds driekwart eeuw de boekentoren van de universiteit als baken van de wetenschap. De boekentoren staat symbool voor een stad die kennis en cultuur omarmt en koestert. Verscheidene nieuwe projecten staan op stapel.

De universiteitswijk rond de Blandijnberg biedt tal van nieuwe projecten en recente restauraties die we tijdens deze wandeling belichten. De universiteitsbibliotheek is het voorwerp van een zorgvuldige restauratie, maar ook het gebouw van de wetenschappen is gerestaureerd. Verder vinden we het UFO, het nieuwe rijksarchief en vooral de site rond de (Waalse) Krook, waar de nieuwe stadsbibliotheek wordt ondergebracht en waaraan ook de universiteit participeert.

De rondleiding is complementair met de wandeling “Van Pand tot Baudelo”. Ze behandelt een reeks nieuwe bibliotheek- en bouwprojecten. De wandeling benadrukt tegelijk de dynamiek die de gebouwen veroorzaken op hun wijde omgeving, hun bijdrage tot stadsvernieuwing en actualisering. De nieuwe projecten getuigen opnieuw van de voortdurende zorg die Gent als kenniscentrum draagt of droeg voor het geschreven woord.

Start: stadsbibliotheek, voormalig EGW gebouw
Einde: Sint-Pietersplein

Terug naar overzichtReserveer