Een fort wordt een park

Vlakbij de Floraliënhal ligt het Citadelpark, het Gentse antwoord op het Central Park.

Ooit stond op deze plek een citadel, maar daarvoor was er een fort te vinden, en nog veel eerder daarvoor een eiken- en vlierbessenbos. De laatste heuvel vóór de samenvloeiing van Leie en Schelde was natuurlijk een ideale uitvalsbasis voor de bescherming van de stad. In de 19de eeuw won het idee dat groen in de stad noodzakelijk was, steeds meer veld. In de zwaar vervuilde binnenstad was er namelijk niet veel frisse lucht te vinden. En had de gegoede burgerij geen plek nodig om te ‘promeneren’? Het landschapspark werd in verschillende fases aangelegd en moest een ontmoetingsplaats voor de burgerij worden, gebaseerd op verschillende emoties. Deze wandeling kan twee invalshoeken hebben.

1) Met de nadruk op natuur
De gids start aan de Floraliënhal en leidt u doorheen het Citadelpark, langs het lovertheater, de Art Déco rozentuin, de muziekkiosk, de vele standbeelden, de musea, het militaire verleden en langs vele andere zaken. Er wordt aandacht besteed aan de meest zeldzame bomen en hier en daar wordt al eens een veldbloemetje geproefd. Hoogtepunt van de wandeling is zeker en vast het bezoek aan het ‘aquarium’, waar veel Gentenaars niet eens het bestaan van kennen. Onder de drie tunnels gaan we even op ontdekking in de grot, waar ooit roofdieren werden opgesloten en exotische vissen werden tentoongesteld. Een unicum!

2) Een wandeling met het accent op cultuurhuizen
Na een bezoek aan de Floraliën en het nuttigen van een maaltijd ter plekke of in de buurt, brengen wij een uitgebreid bezoek aan het Citadelpark. De focus ligt in deze wandeling vooral op het ontstaan en de voorgeschiedenis van de site. Ook de functie van het park en de erbij horende gebouwen van de wereldtentoonstelling in 1913 worden door onze gids uitvoerig besproken en getoond. De twee musea die in het park liggen worden toegelicht, met nadruk op de sgraffito kunst van het MSK. Ook de vele beeldhouwwerken en bijzondere bomen en planten komen aan bod.

Info en reservatie via info@gandante.be!