Een dag in het spoor van Van Eyck in Gent

In de voormiddag verwachten we u in het Sint-Baafshuis, ooit het bisschoppelijk seminarie, maar nu een seminarieruimte vlakbij de Sint-Baafskathedraal. U volgt er een lezing waarin het Lam Gods centraal staat. Hoe lazen de tijdgenoten van Van Eyck het Lam Gods en hoe kunnen wij het vandaag (her)lezen? Dit befaamde veelluik is immers doordrongen van een christelijke symboliek die de denkpatronen van de toenmalige samenleving doordesemde. De toeschouwer die vandaag de dag het Lam Gods wil doorgronden, moet die Middeleeuwse symbolische taal herontdekken. Na een historische inleiding tracht deze voordracht vooral de betekenis van de verschillende iconografische aspecten van het retabel te ontsluieren. Het kunstwerk onthult immers een samenhangend verhaal over de grote vraagstukken van het geloof en de rol van Christus als redder van de wereld.

Als lunch bieden we u een exclusief arrangement aan in het Groot Vleeshuis. U start met een frisse salade waarin kruiden en eetbare bloemen – die ook op het Lam Gods zijn aan te treffen – werden verwerkt. Als hoofdgerecht serveren we een Lamsstoofpotje bereid met streekbier, de logica zelve. Ook eindigen doen we in de sfeer van de wonderbaarlijke tuin op het Lam Gods, door af te sluiten met rozenbottelthee en versnaperingen. Na deze thematische lunch leiden onze gidsen u rond in het stadscentrum.

U kan kiezen tussen twee wandelingen, die we speciaal voor dit Van Eyckjaar uitwerkten (Gent in de tijd van Van Eyck en Jan Van Eyck en de vrouwen). Meerdere gidsen staan ter beschikking, per groep worden 20 deelnemers toegelaten.

Op het einde van de dag kunnen we optioneel een boottocht voorzien, waarbij u tijdens de tocht geniet van een heerlijk biertje. België heeft een rijke en gevarieerde biertraditie. U geniet tijdens de boottocht van 40 minuten van een Jan Van Eyck – Amberkleurige tripel, een opvallende Vlaamse primitieven tripel. Het zijn de kruiden en bloemen die Jan Van Eyck schilderde op deze triptiek die aan de basis liggen van dit tongstrelend meesterwerk van brouwmeester Peter Croonenberghs.

Neem contact op met ons via info@gandante.be voor prijzen en beschikbaarheid van de gidsen!