De vierkante kilometer

Header Vierkantekilometer

De vierkante kilometer

Het STAM brengt sinds 2010 de geschiedenis van Gent tot leven. De enorme luchtfoto van de stad in de eerste zaal is al jaren de publiekslieveling. Elke tegel van de luchtfoto komt overeen met één vierkante kilometer in het echt. De komende jaren haalt het STAM onder de noemer ‘De vierkante kilometer’ tegel per tegel de verborgen verhalen van de stad boven, samen met een verhalenverzamelaar ter plaatse die bewoners betrekt.

STAMs verhalenverzamelaar is momenteel onze gids en historica Tina De Gendt, ze is als het ware een ‘historian in residence’. Ze betrekt buurtbewoners en enthousiastelingen en samen met hen tekent ze vergeten geschiedenissen op, spoort verloren archieven op.

Voel ‘De vierkante kilometer’… voel de stad, de wijk, de buurt, de mensen. Dit is geschiedenis op mensenmaat.

Wijkwandelingen voor iedereen

Ook los van de residenties wil het STAM de wijkwandelingen aanbieden voor iedereen. Hiervoor is er een samenwerking ontstaan tussen onze gidsen en het STAM. Vanaf maart en april 2022 zullen de wijkwandelingen ook door groepen kunnen geboekt worden. Meer informatie via info@gandante.be.

Welke wijken kunnen verkend worden?

Wijkwandeling 1: Het Neuseplein

Hoe zit dat met Verapaz en Vlaamse gelukzoekers op weg naar het land van melk en honing? Hoe werd de Voormuide de chiqueste winkelstraat van Gent? En waarom is een straat een muur en een plein een brug? Enzovoort enzoverder… !

Wijkwandeling 2: De Brugse Poort

Hoe zit dat met het vergeten bombardement op Gent tijdens WOII, wie zijn de Rifboys, wat is het verhaal achter het meest gefotografeerde beluik van Gent… Enzovoort enzoverder… !

Wijkwandeling 3: Rabot

We zoomen in op verborgen geschiedenissen uit deze wijk. Het wonder van de Wondelgemstraat: hoe komt het dat de chiqueste winkelstraat van Gent uitgroeide tot de meest diverse winkelstraat van Gent? OMG Rabot: hoe komt het dat er op één vierkante kilometer maar liefst dertien religieuze ruimtes terug te vinden zijn?

Instaprondleidingen

Sluit je liever individueel aan?

Data nog te bepalen …

 

Ter info:

Binnenkort starten we ook met wijkwandelingen in Ledeberg, meer informatie volgt later.

 

 

In samenwerking met het STAM – Stadsmuseum en Erfgoedcel Gent.

 

 

webdesign: markoniest