De stationsbuurt en de Duitse bezetter

Gent in goede en slechte tijden… Mochten huizen kunnen spreken, wat zouden ze ons vertellen over hun bewoners tussen 1900 en 1945? Over Emile Braun, Charles de Kerckhove, Virginie Loveling, Edith Cavell?

Met het oog op de Wereldtentoonstelling van 1913 besloot men in 1909 een nieuw station op te richten naar ontwerp van ingenieur Louis Cloquet. De inhuldiging van dat station volgde in 1913.

Net zoals bij het (intussen reeds verdwenen) Zuidstation bepaalde het nieuwe Sint-Pietersstation de stedenbouwkundige aanleg van de hele omgeving. Centraal vindt men het eigenlijke stationsplein, het Koningin Maria Hendrikaplein. Stervormig daarop georiënteerd werden nieuwe straten getrokken die gelegenheid boden voor ambitieuze nieuwe bebouwing. Langsheen deze straten zijn prachtige staaltjes van Art Nouveau, Art Deco en Interbellum-architectuur te zien.

Onze gids wandelt met u mee langs de prachtige woningen en schudt en passant vele verhalen uit de mouw over hun bekende en beruchte vroegere bewoners.

Terug naar overzicht  –   Reserveer