De Nationale Bank

In de schaduw van de drie torens die het Gentse panorama beheersen, vinden we het voormalige gebouw van de Nationale Bank. Dit monument is een absolute must voor liefhebbers van architectuur.

De Nationale Bank, geprangd tussen het Duivelsteen en het Bisdomplein, is een neoclassicistisch monument dat in 1905 werd opgetrokken naar de plannen van architect Louis De Ryckere. Het stijlvolle en sierlijke gebouw, met siervazen en zware hoekpilasters aan de buitengevel, behoorde in die tijd tot de meest vooraanstaande monumenten in het hele stadscentrum.

In de jaren ’80 werd het complex grondig gerenoveerd en kreeg het een – op zijn zachtst gezegd – fel gecontesteerde aanbouw aan de oeverkant, ontworpen door architect Carels. De modernistische aanbouw zorgde voor verhitte debatten in het Gentse stadsbestuur, en de controverse is ook vandaag de dag nog steeds niet gaan liggen bij Gentse historici en architectuurliefhebbers.

In 2009 verkocht de Nationale Bank het neoklassieke gebouw aan de Hogeschool Gent. Zij gebruiken het dezer dagen voor leslokalen, repetitieruimtes en een kunstbibliotheek.

Terug naar overzichtReserveer