De Muide (opnieuw) in het vizier

Ooit moeras, later molens, tuinen en hooiland, nog later industrie en arbeiderswijken. En nu: de nieuwe hotspot van Gent? Verleden, heden en toekomst in dialoog in de Muide.

De Muide groeit in het laatste kwart van de 19de eeuw uit tot de arbeiderswijk bij uitstek. Het is de buurt van de binnenschippers, de dokwerkers en van de duizenden arbeiders die in de dichtbevolkte stadswijk samenwonen in beluikstegen. Door het zich meer noordwaarts verplaatsen van de havenactiviteiten verkommert de wijk. Dit brengt een ontvolking met zich mee en de krotten van huizen krijgen de eigenaars vaak enkel nog verhuurd aan migranten. De laatste 20 jaar is de Muide geleidelijk aan van uitzicht veranderd. De vervallen beluiken verdwijnen, wegen worden heraangelegd en chique lofts en bedrijven krijgen een onderkomen in de gerenoveerde Loods 22.  Ook de andere loodsen krijgen in de toekomst een nieuwe bestemming. Het felbesproken outletcentrum komt er niet, dat staat vast. Maar wat staat er dan wel te gebeuren op deze historische site…

Startend aan de Muidebrug, neemt de gids je mee naar de eens zo charmante Voormuide, naar de Sassekaai  en naar de oude voorhaven waar de loodsen en gerestaureerde kranen één van de laatste getuigen zijn van de drukke havenactiviteiten. Wat is er vandaag geworden van de beluiken van weleer? Zal het festival Iron Muide in de toekomst nog kunnen blijven voortbestaan? En wist je dat de Muide ook een bierbrouwer rijk was? We eindigen in het oudste café van de Muide, de Viking, ondertussen een vaste waarde geworden in deze boeiende stadswijk.

 Terug naar het overzichtReserveer

 

 

 

 

Foto © Riet Steel