De mannen én vrouwen van de Gentse gilden

We zijn in Gent omstreeks 1450 en de sfeer in de stad is redelijk gespannen. Er hangt opstand in de lucht. De gilden, vooral die van de wevers, roeren zich.

Deze beleveniswandeling, met onze gidsen die in de huid kruipen van een torenwachter en een lakenvrouw, neemt je mee door de middeleeuwse binnenstad en geeft onderweg antwoord op alle mogelijke vraagstukken over de Gentse gilden. Waarom voelde een wever zich meer dan een volder en waarom was een chirurgijn ongeveer de gelijke van een barbier? En hoe komt het dat een ‘coiffeur’ zo belangrijk bleek te zijn?
Maar ook genderkwesties speelden blijkbaar al in de middeleeuwen. Vond je ook vrouwen bij ambachten en gilden of waren dat mannenbastions? Konden dames een eigen zaak beginnen of die van hun overleden echtgenoot overnemen? Wie waren ze eigenlijk, de coopwijven en kruidenvrouwen? En, last but not least, bloeit er een romance tussen de torenwachter en de lakenvrouw? Kom de antwoorden op deze en vele andere vragen te weten tijdens deze magistrale belevingswandeling.
Afhankelijk van wie beschikbaar is krijgt u Lakenvrouw Marianne of Torenwachter Dany als gids.