De laatste geuzenstreek

De Vlaamse Ardennen waren ooit een toevluchtsoord voor vluchtende geuzen, die er protestantse gemeenschappen stichtten in de plooien tussen de heuvels. Eén gemeenschap overleefde de tand des tijds: het unieke Korsele.

Onze gids wacht u op in het pittoreske centrum van Korsele, waar minder gefortuneerde protestanten zich verstopten tussen de beboste plooien van de Vlaamse Ardennen.

De protestantse gemeenschap van toen is enkele eeuwen later wel een ‘heel klein kuddeke’ geworden, maar de plek blijft een van de laatste sporen van wat aan het eind van de godsdienstoorlogen de belangrijkste volksbeweging van het westen is geweest. Een kleine plek met een groot groot historisch belang.

We bezoeken samen de oude en nieuwe kerk aan weerszijden van het stemmigste kerkhof van Vlaanderen en vertellen de bijzondere geschiedenis van deze protestantse enclave. We lopen ook even binnen in het museum gewijd aan bijbels en volksschrijver Abraham Hans, de zoon van een protestantse onderwijzer in het lokale schooltje en auteur van honderden ‘Hanskes’.

‘De laatste geuzenstreek’ kwam tot stand in samenwerking met de Gidsen Vlaamse Ardennen Extra. Deze wandeling neemt zo’n twee uur in beslag. Informatie over een dagprogramma waarbij ook de wandeling ‘Calvinisme in Gent’ wordt gedaan, kan u hier vinden

Terug naar overzichtReserveer