De Krook – Architectuur naar Gentse maat

De Krook moest een verwaarloosde wijk doen herleven en dienst doen als een hypermoderne bibliotheek. Het gebouw van architecten Ralf Coussée en Klaas Goris slaagde met glans in dit opzet, zo zal onze gids u haarfijn uiteenzetten.

Drie basisdoelstellingen hadden de architecten Ralf Coussée en Klaas Goris voor ogen bij hun ontwerp van het bibliotheekgebouw de Krook. Eerst en vooral diende het project deel te zijn van een urbanistisch concept. Ten tweede moest het een gebouw worden op de schaal van een middelgrote stad. Tot slot moest het gebouw voldoen aan de noden van een hedendaagse bibliotheek en rekening houden met de wensen van de verschillende eigenaars.

De Krook werd ingeplant in een verwaarloosde en gemarginaliseerde wijk, die nochtans over heel wat potentieel beschikt. De rondleiding toont door welke ingrepen de architecten de omgeving bij het project betrekken. Het ingenieuze van de ‘krook’ maakt dat vanuit elke gezichtshoek slechts een deel van het gebouw zichtbaar is, niettegenstaande zijn omvang en de beschikbare interne ruimte (20 000 m²). Ook binnen blijkt uit elke verdieping dat het gebouw een logisch verlengde van de stad vormt.

Het gebouw nodigt de gebruikers van de bibliotheek uit om te participeren. Dit blijkt uit de gebruikte materialen, uit de vormgeving en de interne structuur. Alle elementen dragen bij tot openheid en transparantie: de gebruikte materialen, de vormgeving, de interne structuur, de lichtinval en de gebruiksvriendelijkheid. Door dit parcours te volgen zal de bezoeker de ‘leren – lezen – leven’-filosofie achter het project aan den lijve ervaren.

Praktisch: de rondleiding duurt anderhalf tot 2 uur. Deze rondleiding heeft een vrij gespecialiseerd karakter, maar is toch aan te passen aan het niveau van verschillende groepen. Voorkennis wordt dus niet verondersteld. De rondleiding wordt aangeboden in Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Reserveer