Van badstoven tot Glazen straatje

De rosse buurt… de naam alleen al spreekt tot de verbeelding. En inderdaad, deze wandeling voert u effectief naar de Vander Doncktdoorgang, beter bekend als het Glazen Straatje.
Beginnen doen we aan de Stoofstraat, een zijstraat van de Recollettenlei. Stoven of Badhuizen kwamen in de Middeleeuwen in elke grote stad voor. Gent telde er meerdere, enkel dit straatje mocht de oorspronkelijke naam behouden. Welke rosse buurten er waren, wat daar gebeurde, wat het verschil is tussen stoven en bordelen, hoe je een bordeel van een gewone kroeg kon onderscheiden, hoe prostituees zich op straat kenbaar moesten maken: dat en nog veel meer doet de gids onderweg haarfijn uit de doeken.

Duldde men prostitutie lange tijd als een noodzakelijk kwaad, toch was het eeuwenlang een clandestien gebeuren. De Franse Revolutie bracht hier verandering in: om vat te krijgen op het fenomeen werden voortaan reglementen uitgevaardigd en bordelen geofficialiseerd. Een Belgische wet uit 1948 schafte alle reglementering over prostitutie af, waardoor het “oudste beroep” in een schemerzone terechtkwam: strafbaar is het niet, gereglementeerd evenmin. Hoe gaan de wetgever, de politie, de prostituees zelf hiermee om?

Terug naar overzicht  –  Reserveer