De Centrale

De Centrale, EDF Luminus en Gandante vzw slaan de handen in elkaar met een exclusief bezoek aan De Centrale. Zowel het oude gedeelte met de beschermde turbinezaal als de huidige centrale komen aan bod in deze rondleiding.

Bij de bouw van de elektriciteitscentrale in 1924 werd een schuilkelder voorzien voor het personeel. Centrales waren immers een gegeerd doelwit voor luchtbombardementen. Bij deze rondleiding is onder meer deze schuilkelder toegankelijk, één van de best bewaarde van het land. De Centrale is, zeker sinds de grootscheepse renovatie, een schoolvoorbeeld van het gegeven dat industriële architectuur en schoonheid wel degelijk hand in hand kunnen gaan. Bezoek het gebouw en vergaap u onder meer aan het sierlijke Art Déco smeedwerk.

Het bezoek aan de geklasseerde oude centrale (1925) kan uitzonderlijk uitgebreid worden met een bezoek aan de operationele centrale die tevens het hart is van de Gentse stadsverwarming, die al in 1958 werd opgestart. Dat bezoek kan enkel met fiat van het site management en vergt van de bezoekers een goede mobiliteit want er zijn heel wat trappen te doen. Naast het bekijken van de stadsverwarming krijgen de bezoekers ook nog een oude dieselmotor uit de vorige eeuw (1980) te zien. Onze gidsen kennen ook deze nog werkende centrale van EDF-Luminus.

Dat De Centrale tot vandaag nog bruist van het leven, daarover bestaat geen twijfel. Neem gerust al een kijkje op hun website en vergaap u aan het duizelingwekkende culturele aanbod dat ze presenteren.

Terug naar overzicht   –   Reserveer