Campo Santo

Campo Santo, Spaans voor Heilige Grond, heeft haar naam niet gestolen. Dit is een gewijde plek voor Gentenaars, door de vele illustere stadsgenoten die er begraven liggen in prachtige praalgraven en rijkelijk versierde graftombes.

Aan de basis van deze bijzondere plek ligt Jozef Van Damme, de eerste pastoor van de in 1842 opgerichte Sint-Amandusparochie. Hij verzamelde rond die periode voldoende kapitaal om de befaamde Sint-Amandsbergse heuvel met de kapel te kunnen aankopen. Zijn doel? Er een elitaire begraafplaats van maken waar beroemde Vlamingen, kunstenaars en geleerden hun plek zouden vinden na de dood. De lijst van beroemde personen die er begraven liggen geeft aan dat Jozef Van Damme in zijn doel slaagde. Onder meer Nobelprijswinnaar Corneille Heymans, schilder Gustave Van de Woestyne en schrijver Jan-Frans Willems hebben er hun graf, alsook moderne Gentse iconen als Jan Hoet of Luc De Vos.

Dit Gentse equivalent van het Parijse Père Lachaise is doorheen de jaren verschillende keren uitgebreid, maar heeft ondanks haar aanzienlijke omvang toch steeds haar vrij besloten karakter kunnen behouden. Het kerkhof is een van de mooiste en best bewaarde begraafplaatsen van het land en de vele funeraire monumenten maken het een bezoek meer dan waard.

Terug naar overzicht  –   Reserveer