Bezoek aan de Sint-Salvatorkerk – Heilige Kerstkerk

De Sint-Salvatorkerk in de Sleepstraat ligt midden in de schippersbuurt, waarmee ze nauw verbonden is. Tal van schippers werden er gedoopt, trouwden er, werden er begraven, zoals vóór hen, de huidevetters.

De boeg van het vrachtschip Rihera op het plein voor de kerk, wekt meteen onze nieuwsgierigheid. De kerk herbergt tal van religieuze en culturele pareltjes zoals een piëtabeeld – de Zoete Nood Gods – de kruisweg van Theofiel Lybaert en schilderijen van Rubens tijdgenoot Nicolaas De Riemaeckere. Maar ook de negentiende-eeuwse muurschilderingen van Theodoor Canneel, die recentelijk gerestaureerd werden. Wist u dat de triptiek in renaissancestijl van Maarten Van Heemskerck eigenlijk voor de Sint-Baafskathedraal bedoeld was? En dat Magdalena de Trazegnies niet enkel hofdame was van aartshertogin Isabella, maar hier ook als kluizenares leefde in de zeventiende eeuw?

U merkt het, ook in een kerk die zich een beetje buiten het stadscentrum bevindt, liggen de mooie verhalen voor het rapen. Reservatie via info@gandante.be.