Bank van de Arbeid en sogent

De Bank van de Arbeid werd  gebouwd in 1920 door Oscar Van de Voorde. De bank zelf was opgericht in 1913 door Edward Anseele met geld van de coöperatieve Vooruit. Van de Voorde koos voor een monumentaal gebouw in neoclassicistische stijl met een art deco-interieur. Op de gevel kwamen bas-reliëfs van Geo Verbanck. In 1934 ging de bank failliet als gevolg van de Grote Depressie en de bankencrisis.

Sinds deze zomer is het gebouw terug toegankelijk. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, sogent, heeft er haar intrek genomen. Het gebouw werd gerestaureerd met maximaal respect voor de oorspronkelijke architectuur.

Tijdens een rondleiding door het gebouw wandelen we door de geschiedenis van de Bank van de Arbeid en bekijken we de enkele architecturale ingrepen.  Ook de werking en de realisaties van het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf komen aan bod. In de voormalige lokettenzaal bespreken we de maquettes van de belangrijkste projecten van sogent zoals De Waalse Krook, de reconversie van de UCO-site in de Maïsstraat en de heraanleg van de Oude Dokken. In de kluizenzaal bezoeken we de tijdelijke tentoonstelling.

Een rondleiding in het gebouw duurt ongeveer 1 uur.

De wandeling kan ook gecombineerd worden met een stukje ‘De Waalse Krook’. Van leerlooiers tot gloeikousjes, van textielfabrieken tot hippe café’s, van Wintercircus tot bibliotheek van de 21ste eeuw. We verkennen de site aan de Waalse Krook, gekneld tussen Schelde en Walpoortstraat. De gids neemt je mee langs het verleden en toekomst van de wijk.

Terug naar overzicht   –   Reserveer