Bakermat van het socialisme
Gent was destijds de grootste arbeidersstad van Vlaanderen. Geen wonder dat tegen deze achtergrond de ‘rode’ arbeidersbeweging een gretige aanhang kende.
In de 19de eeuw leefden arbeiders in weinig benijdenswaardige omstandigheden: ellenlange werkdagen, hongerlonen, overbevolkte van leven en dood krioelende beluiken. Niet bepaald de droom van een doorsnee mens. In liberaal-progressieve kringen begon men zich voor de problematiek van het proletariaat te interesseren.
Ook in het arbeiderswereldje zelf roerde men zich. Textielarbeiders sloegen broederlijk de handen in elkaar, de eerste coöperatieve Vooruitbroden rolden uit de oven, vuurvolle pleidooien golfden over de massa. Stakingen en oproer, 1 meistoeten trokken door de straten. Het plebs manifesteerde zich.
Eens de kiem gezaaid van het prille socialisme, heerste er een ware bouwwoede. De rode klauw strekte zich onheilspellend uit over de stad. Monumentale paradepaardjes zoals het Feestpaleis Vooruit, Ons Huis en de Bank van de Arbeid bepaalden het straatbeeld. Gent was een ‘rode stad’, je kon er niet naast kijken. Deze wandeling kan gecombineerd worden met een bezoek aan Ons Huis.
(c) foto VisitGent