Fietstocht: Au Málaga, over Spaanse migranten in Gent

Deze tocht en bicicleta duikt dieper in een onderbelichte episode van deze stad. Het hoofdstuk over de groeiende groep Spaanse migranten in het Gent van de vorige eeuw.

Migratie is geen recent fenomeen, maar van alle tijden en gelinkt aan specifieke periodes. Vooral vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw kwamen er veel Spanjaarden naar België en naar Gent om er werk en hun geluk te zoeken. De mannen gingen in de fabrieken werken, de vrouwen dan weer als dienstmeid bij welgestelde Gentse families. Ze ontmoetten elkaar na de uren in Hogar español, een uniek stukje Spanje in het stadscentrum.

Deze gastarbeiders waren niet de eerste Spanjaarden in onze contreien. Voorheen waren er al de niños de la guerra: kinderen van Spaanse Republikeinen die naar hier werden gestuurd tijdens de Spaanse burgeroorlog. Velen onder hen keerden later terug naar hun geboorteland, maar anderen bleven plakken in de Arteveldestad.

Tijdens deze fietstocht van ongeveer 9 kilometer gaan we op zoek naar deze Spaanse Gentenaars. Waarom kwamen ze naar hier en waar kwamen ze terecht? Elk verhaal is uniek en de moeite waard om verder te vertellen. Deze vuelta van twee uur brengt ons van de Bijloke langs de Coupure naar de Voormuide en terug via het MIAT, in de richting van de Vooruit.

De groep voorziet haar eigen fietsen. Indien dit niet voor de hand ligt, kan u er eenvoudig huren bij de Fietsambassade. Voor info en reservatie kan je altijd terecht op info@gandante.be!