De Gentenaars en hun amusement

Vele adjectieven passeren de revue als het over Gent gaat, maar ‘saai’ is daar hoe dan ook geen van. De stad en haar inwoners bruisen, niet alleen tijdens de Gentse Feesten maar het hele jaar door! Maar hoe zat dat in de 19de eeuw?

Het huidige Gent heeft wijd en zijd een reputatie opgebouwd als dé stad van cultuur en ontspanning. Toch was het er niet altijd rozengeur en maneschijn. Gent heeft ‘grauwe’ jaren gekend, zeker in de industriële 19de eeuw. Maar het ontbrak de inwoners nooit volledig aan vermaak en vertier, er viel altijd wel iets te beleven. De arbeidersklasse had de keuze tussen volksfeesten en foren, waar de hogere klasse haar neus voor op haalde: zij haalden op hun beurt hun hart op aan deftig vertier.

Ontspanning is vandaag de dag een bloeiende industrie geworden: we gaan op reis, gaan sporten, gaan shoppen en plannen zo mogelijk elk vrij moment in de agenda vol met vermaak. Begin de 19de eeuw stond dit alles nog in de kinderschoentjes. Ontspanning was niet voor iedereen weggelegd, want enkel wie tijd en geld had kon flaneren in winkelstraten en op de Gentse pleinen. Maar wat dan met de gewone man en vrouw? Hoe vulden zij hun dagen wanneer ze niet moesten werken? In deze wandeling neemt de gids jullie mee op sleeptouw langs het Gentse amusement en uitgaansleven van de 19de eeuw. Gent, een bruisende stad vol verrassingen! De wandeling start aan de Minard en eindigt aan het huis van Alijn.

Terug naar overzicht   –   Reserveer