Vrijdenkend Gent

De jaren ’60 en ’70 waren kleurrijke tijden: het herleven van de Gentse Feesten, de studentenprotesten, het doorbreken van vele taboes,… Een wandeling in de sfeer en vrijdenkersgeest van weleer.
De jaren 1960-1980 betekenden voor Gent op vele gebieden een uiterst boeiende periode: de flower-powerbeweging, het verzet tegen de gevestigde waarden in de burgerlijke samenleving, tegen het oerconservatief beleid van de kerk, tegen het beleid van de universiteit, en ga zo maar door.

De wandeling start aan het Geuzenhuis op de Kantienberg, symbool van het ontstaan van de georganiseerde vrijzinnigheid. Het sobere standbeeld van de prijs van het humanisme onthult ons de naam van vele personen die in het recente verleden een belangrijke rol speelden in de totstandkoming van deze vorm van denken. De achter de nieuwbouw van de hogeschool verborgen en enkel nog vanop de Scheldebrug zichtbare Decascoop vertelt ons de rijke voorgeschiedenis en de vele fait-divers van wat ooit de voorloper was van ons hedendaags wereldbekend filmgebeuren.

Maar dat is niet alles: de Gentse lucht was destijds vervuld van studentenprotest, aangemoedigd door een nieuw kunstenaarscollectief, door de Kabouterbeweging, door de strijd voor seksuele vrijheid in Vlaanderen.

Eén rustpunt (en tegelijk ook niet) in deze kleurrijke en wervelende jaren: drukkerij het Licht, en ernaast het Keetje, verzamelpunt van zo vele vrijdenkers. Ook kunstencentrum De Vooruit deelt in de prijzen wat betreft ontvoogding en volksverheffing. We maken kennis met ‘het muziekhart van Gent’, met dé galerij voor pop-art, het wilde nachtleven op de Kuiperskaai, de Dolle Mina’s, enz., om te eindigen op het Sint-Annaplein aan de Studioscoop, waarbij de kring van het vrije denken gesloten wordt.

Terug naar overzicht  –  Reserveer